Osittainen vanhuuseläke – mitä, miksi, kenelle?

Hei sinä kuusikymppinen, et vielä eläkkeellä oleva. Kiinnostaako työn vähentäminen? Entä tulojen säätäminen? Kenties eläkkeelle siirtymisen porrastaminen? Jos vastasit johonkin kysymykseen myönteisesti, kannattaa ottaa selvää uudesta osittaisesta vanhuuseläkkeestä.

Mikä Ove on?

Osittaista vanhuuseläkettä (virallisesti osittainen varhennettu vanhuuseläke, lyhennettynä Ove) voi ajatella vanhuuseläkkeen alalajina. Olennaista on, että eläke on osittainen. Toiseksi, vaikka kyse on vanhuuseläkkeen osasta, sitä voi hakea jo ennen vanhuuseläkkeen alkamisikärajaa. Kolmas tärkeä ja huomioitava piirre on omavastuu rahoituksessa.

Osittaista vanhuuseläkettä voivat hakea kaikki 61 vuotta täyttäneet, jotka eivät vielä ole eläkkeensaajia. Ikäraja on voimassa seuraavat kymmenen vuotta. Oven ikäraja nousee 1964 syntyneillä 62 vuoteen ja sen jälkeen syntyneillä automaattisesti vanhuuseläkeiän alarajan nousun tahdissa. Varhennuksen aikaväli on siten syntymäkohortista riippuen 2-4 vuotta.

Miksi osittainen vanhuuseläke luotiin?

Osittainen vanhuuseläke korvasi työeläkeuudistuksessa osa-aikaeläkkeen. Osa-aikaeläkkeen riesana oli kannustimiin ja hallinnointiin liittyviä ongelmia. Osa-aikaeläkettä saavan piti tarkkailla tulorajoja. Palkankorotus, kannustin- tai tulospalkkio saattoi viedä ansiot yli osa-aikaeläkeläiselle sallitun tulorajan.

Työeläkelaitoksen oli vahdittava rajoja ja korjattava eläkepäätöksiä, työpaikalla piti järjestellä työaikoja. Kritiikkiä oli myös siitä, että osa-aikaeläkkeen edellytys oli työnantajan ja työntekijän välinen sopimus työajan vähentämisestä, mutta järjestelyn kustannukset tulivat yhteisesti maksettaviksi.

Kun osittainen vanhuuseläke tulee osa-aikaeläkkeen tilalle, edellä mainitut ongelmat häviävät. Joustoa ei kuitenkaan heitetty pesuveden mukana. Päinvastoin, joustoa jopa luotiin lisää, kuten jäljempänä kuvaan.

Varhennusmahdollisuuden takia Ove on nähtävissä myös varhaiseläkereittinä. Ove tarjoaa yhden eläkevaihtoehdon työuraeläkkeelle, työkyvyttömyyseläkkeelle ja työttömyysturvalle, jos ei eri syistä johtuen ole mahdollista jatkaa työelämässä vanhuuseläkeikään asti.

Minusta osittaisen vanhuuseläkkeen mielenkiintoisin piirre on, että ihmisen oma valinnanvapaus mutta myös vastuu kasvavat. Ove lasketaan oman ansaitun vanhuuseläkkeen perusteella, ei tämänhetkisen työansion perusteella kuten osa-aikaeläke. Jos ajattelee työeläkeoikeuttaan plakkarissa olevana eläkepääomana, sitä saa nyt käyttöönsä joustavammin. Vanhuuseläkeoikeuttaan saa nyt alkaa käyttää ennen vanhuuseläkeikäänsä, mutta omalla kustannuksellaan siten, että vanhuuseläkeaikaa varten varattu eläke pienentyy.

Osittainen vanhuuseläke sopii moneen tilanteeseen

Osittainen vanhuuseläke on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen eläke-epeli. Se antaa kaikille 60 ikävuoden korvilla oleville mahdollisuuden miettiä ja järjestellä elämäntilannettaan työn ja toimeentulon sekä eläkkeelle siirtymisen näkökulmasta.

Lähtökohtaisesti ajatus on, että Oven ottava työssäkäyvä henkilö myös vähentää työntekoaan ja työnantaja pyrkii tämän järjestämään. Vaikka työ vähenisi, Oven avulla kuukausitulot eivät välttämättä suuresti muutu. Vähentämiselle ei kuitenkaan ole asetettu mitään edellytyksiä, koska on kyse yksilön oman eläkepääoman käytöstä. Käytännössä tulee kirjavia ratkaisuja kun työpaikoilla sovitaan erilaisia järjestelyitä. Yrittäjä voi hakea Oven yrittäjätyön rinnalle.

Sekin on mahdollista, että työssäkäyvä saattaa Oven turvin helpommin lopettaa työnteon kokonaan vähän ennen vanhuuseläkeikää. Tilanteesta riippuen käteen jäävä tulo voi pienentyä, säilyä samana tai joissain tapauksissa olla jopa palkkaa suurempi. Muu varallisuus ja tulot varmasti vaikuttavat ihmisten valintaan. Jos toimeentulo on Oven tuoman lisätulon avulla turvattu, työn lopettaminen saattaa houkuttaa.

Työntekoa voi myös jatkaa entiseen tapaan. Täyden palkan ja osittaisen eläkkeen yhdistelmänä nettotulo on tällöin suurempi, jolloin toimeentulo ja kulutusmahdollisuudet paranevat. Veroseurauksista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

Myös työttömän tai muuten työvoiman ulkopuolella olevan kannalta Ove voi olla kiinnostava. 61 vuotta täyttänyt voi hakea osan ansaitsemastaan eläkkeestä etukäteen. Ove ei vähennä työttömyysturvaa, jolloin toimeentulo on korkeampi kuin vain työttömyysturvaa saataessa. Monelle tämä yhdistelmä voi olla parempi vaihtoehto kuin uusi työttömän eläketuki. Aina tulisi miettiä onko varhentaminen pidemmän päälle taloudellisesti järkevä ratkaisu. Ovea ei nimittäin voi perua eikä Kelan eläkkeillä paikata varhennuksen aiheuttamaa lovea.

Lisää vaihtoehtoja vanhuuseläkkeelle siirtymiseen

Vaikka Oven virallisessa nimessä esiintyy sana varhennettu, joustoa on yhtä lailla toiseen suuntaan. Oven myötä meillä on joustavan vanhuuseläkeiän lisäksi joustoa myös eläkkeen suuruuteen liittyen. Omassa vanhuuseläkeiässään – tai sitä myöhemmin – voi täyden eläkkeen sijaan nostaakin Oven ja jatkaa työntekoa.

Eläkkeelle siirtymistä voi rytmittää hakemalla ansaitsemansa vanhuuseläkkeen erissä; ensin 25 %, sitten 25 % lisää, jolloin puolet vanhuuseläkkeestä on maksussa. Loput voi hakea sitten kun työnteon lopettaa kokonaan. Kun lykkää riittävästi nostamatta olevan vanhuuseläkkeensä hakemista, siihen tehdyllä lykkäyskorotuksella voi kompensoida mahdollisen varhentamisen vaikutuksen eläkkeen määrään.

Etk:n esitteestä saa lisätietoa Ovesta. Oman työeläkelaitoksen laskureilla ja neuvonnasta saa tietoa eri vaihtoehtojen vaikutuksista omaan eläkkeeseensä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Osittainen vanhuuseläke – mitä, miksi, kenelle?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s