Huomisen kynnyksellä – olennaisten kysymysten äärellä

Tänä syksynä julkaistiin Eläkeläisliittojen etujärjestön Eetu ry:n tilaama kyselytutkimus Huomisen kynnyksellä. Se käsittelee laajasti 55-84 –vuotiaiden käsityksiä elämänmenosta ja tulevaisuudennäkymistä. Eläke- ja palvelujärjestelmämme lienevät kohtuullisessa kunnossa kun suurin osa vastaajista on tyytyväisiä elämäänsä. Tulos ei ole mitenkään itsestään selvä maailman mittakaavassa.

Kysely sisältää erilaisia teemoja, joista nostan esille lähinnä hyvinvointiin ja muuhun elämänhallintaan liittyviä tuntemuksia. Tutkimukseen voi tutustua tarkemmin Eetun sivuilla.

Ikääntyneet muuta väestöä tyytyväisempiä elämäänsä

Ihan aluksi kannattaa noteerata vastaajaryhmän tyytyväisyys omaan elämäänsä. Vaikka kuinka julkisuudessa nostetaan esille erilaisia ongelmia ja epäkohtia, suuri enemmistö (jopa 85 %) ikääntyvistä ja ikääntyneistä on tyytyväisiä elämäänsä.

Koko väestöön verrattuna iäkkäämmät ovat vieläpä selvästi enemmän tyytyväisiä elämäänsä kuin koko väestö keskimäärin. Ero on myös kasvanut viime mittaukseen verrattuna.

Myös taloudelliseen tilanteeseen tyytyväisiä on enemmän kuin siihen tyytymättömiä. Enemmistö kokee itsensä myös onnellisiksi. Mahtavia tuloksia!

Sote-palvelut ovat olennaisia hyvinvoinnille

Kyselyn perusteella keskeiset iäkkäiden ihmisten ongelmat liittyvät yhtäältä eläkkeiden pienuuteen ja taloudellisiin vaikeuksiin, toisaalta sosiaali- ja terveyspalveluiden saamiseen tai riittävyyteen. Nämä teemat ovat pysyvänoloisia. Ne heijastavat varmasti hyvin yleistä tuntumaa ikäihmisten tilanteesta ja toisaalta niihin liittyvää yhteiskunnan laajaa vastuuta.

Eläkeläisjärjestöiltä vastaajat toivovat fokusoimista iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen. Myös eläkeläisten verotukseen vaikuttaminen ja eläke-etuuksien turvaaminen ylipäätään nousevat vaikuttamiskysymyksiksi.

Sote-palvelut eivät turhaan ole listaykkösenä, sillä edessä voi olla vallankumouksellinen muutos. Kuntien vastuu palveluista siirtyy maakunnille. Rahoitusvastuu siirretään kunnilta valtiolle. Valinnanvapauden toteuttamisen myötä tuotantoa ollaan ohjaamassa julkiselta sektorilta järjestöille ja erityisesti yksityiselle sektorille.

Sote-palvelut ovat merkittäviä terveyden ja toimintakyvyn kannalta. Niiden merkitys korostuu iän myötä. Miten sote-uudistuksessa toteutuvat iäkkäiden palvelujen saanti? Siirtyvätkö palvelut kauemmaksi? Miten käy palvelujen laadun? Mitä palvelujen tuotannon monipuolistuminen tarkoittaa iäkkäiden kukkaron kannalta?

Onko järjestelmää, rakenteita, hallintoa ja valmisteluprosessia koskevien keskusteluiden dominoimassa tilassa jäänyt liian vähälle palveluja tarvitsevien seniorikansalaisten näkökulma ja ääni?

Olennaisten kysymyksien äärellä

Eetun ”huomisen kynnyksellä” –kyselytutkimus tuo esille, että 55 vuotta täyttäneiden suurimmat pelot ja huolet liittyvät omaan sairastumiseen tai liikunta- ja toimintakyvyn menettämiseen. Myös lähiomaisen sairastuminen huolestuttaa. Parisuhteessa eläviä huolestuttavat oman tilanteen lisäksi puolison terveyteen ja toimintakykyyn liittyvät asiat. Epävarmuus, turvattomuus ja läheisen kuolema pelottavat nekin taloudellisia ongelmia enemmän.

Vastaavasti onnen lähteitä ovat hyvä terveys ja toimivat ihmissuhteet. Kysyttäessä loppuelämään liittyviä tavoitteita, haaveita ja unelmia, vastaajat nostivat esille ihmissuhteiden hoitamisen, muiden auttamisen ja omien elämäntapojen parantamisen.

Olennaisia kysymyksiä kaikenikäisille, mutta näissä vastauksissa välittyy samalla syvempi kokemus ja ymmärrys hyvän ja arvokkaan elämän lähteistä.

Toivotan kaikille eläketutkan lukijoille hyvää joulua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s